Zupa Tom Kha z krewetkami i ryżem jaśminowym (2 porcje)

Opis
Zupa Tom Kha z krewetkami i ryżem jaśminowym to połączenie smaków i konsystencji przenosi smaki w podróż po aromatycznych tajskich smakach, zapewniając wyjątkowe doznania kulinarne. Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem zupy i metodą jej wykonania, dbaj o nie pomijanie żadnego kroku. Zaczynamy!
Potrzebujesz garnek o pojemności 1–2 l, chochel, mieszadło lub łopatka do mieszania, łyżka stołowa, sitko, miarka kuchenna lub waga.
Lista składników:
1. Bulion drobiowy 400 ml
2. Mleczko kokosowe 200 ml
3. Krewetki (16/20) 10 szt.
4. Ryż jaśminowy 120 g
5. Pasta tom kha 25 g
6. Sos rybny 20 ml
7. Mix warzyw 200 g (cukinia, papryka, pieczarki, kiełki fasoli mung)
8. Mieszanka przypraw 10 g (trawa cytrynowa, galangal, liść kafiru)
9. Limonka (ćwiartka 1 szt.)
10. Kolendra 10 listków
Masa netto: 1105 g
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 550 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 94 kcal / 413 kJ | 521 kcal / 2292 kJ | 25% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3,9 g 3,3 g |
22 g 18,5 g |
27% 84% |
Węglowodany w tym cukry |
12 g 0,9 g |
66 g 5 g |
25% 8% |
Błonnik | 0,8 g | 4,5 g | 20% |
Białko | 3,3 g | 18,5 g | 37% |
Sól | 0,6 g | 3,2 g | 61% |
Alergeny: jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzechy (w tym orzeszki ziemne) i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne, skorupiaki i produkty pochodne, siarczyny i produkty pochodne.