Stek z kalmara z purée z zielonego groszku (2 porcje)

Opis
Stek z kalmara z purée z zielonego groszku to danie jest doskonałym wyborem dla tych, którzy cenią sobie elegancję i wyrafinowany smak w lekkiej, zdrowej formie. Ważne, aby na początku przeczytać cały przepis i metodykę wykonania, aby nie pominąć żadnego kroku. Zaczynamy!
Potrzebujesz: garnek o pojemności 1 l, patelnia grillowa, miska o pojemności 1/2 l, blender ręczny, tłuczek do ziemniaków, łyżka stołowa, sitko.
Lista składników:
1. Filet z kalmara oczyszczony 360 g
2. Groszek zielony 300 g
3. Masło 40 g
4. Śmietanka 30% 20 ml
5. Czosnek (przeciśnięty) 15 g
6. Natka pietruszki 5 g
7. Kumin 1 szt.
8. Mieszanka przypraw 4 op.
9. Rukola 100 g
10. Oliwa 10 ml
11. Pomidorki koktajlowe 200 g
12. Sól 7 op.
13. Pieprz 3 op.
14. Limonka ćwiartka 3 szt.
Masa netto: 1210 g
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 606 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 129 kcal / 537 kJ | 787 kcal / 3462 kJ | 39% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9,3 g 2,9 g |
55,5 g 17,0 g |
70% 77% |
Węglowodany w tym cukry |
4,0 g 3,0 g |
24,5 g 19,0 g |
9% 21% |
Błonnik | 0,9 g | 5,5 g | 11% |
Białko | 6,9 g | 42,0 g | 60% |
Sól | 0,59 g | 3,6 g | 60% |
Alergeny: mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzeszki ziemne i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne, siarczany i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.