Stek wołowy z antrykotu z kremowym purée, szparagami i sosem holenderskim (2 porcje)

Opis
Stek wołowy z antrykotu z kremowym purée, szparagami i sosem holenderskim to danie dla prawdziwych koneserów mięsa, gdzie doskonała jakość wołowiny spotyka się z wykwintnymi dodatkami. Ważne, aby na początku przeczytać cały przepis i przygotować wszystkie niezbędne składniki. Zacznijmy!
Potrzebujesz: patelnia grillowa o średnicy ok. 30 cm, garnek o pojemności 2 l, rondel o pojemności 1,2 l, 1 garnel do gotowania szparagów, tłuczka do ziemniaków, nóż i deska do krojenia, sitko, rękawica kuchenna, folia aluminiowa, ręcznik papierowy.
Lista składników:
1. Stek wołowy z antrykotu 2 szt. (~450 g)
2. Ziemniaki 300 g
3. Masło 100 g
4. Śmietanka 30% 50 ml
5. Szparagi korzenne 90 g
6. Pomidorki koktajlowe 90 g
7. Czosnek 4 ząbki (przeciśnięty)
8. Oliwa 10 ml
9. Zioła 8 op. (rozmaryn, tymianek)
10. Wino białe bezalkoholowe 30 ml
11. Mieszanka przypraw 4 op.
12. Cytryna ćwiartka 1 szt.
13. Sól 7 op.
14. Pieprz 2 op.
Masa netto: 1100 g
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 550 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 167 kcal / 734 kJ | 923 kcal / 4061 kJ | 46% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
9,8 g 3,0 g |
55,9 g 24,0 g |
79% 97% |
Węglowodany w tym cukry |
4,4 g 3,5 g |
24,5 g 19,0 g |
9% 21% |
Błonnik | 0,3 g | 1,5 g | 6% |
Białko | 9,3 g | 51,5 g | 73% |
Sól | 0,55 g | 3,0 g | 51% |
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzeszki ziemne i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne. Siarczany i produkty pochodne.