Śniadanie po japońsku (2 porcje)

Opis
Śniadanie po japońsku
Japońskie śniadanie to zrównoważony posiłek składający się z miski ryżu, grillowanego łososia, zupy miso i sałatki wakame. Całość dopełniają delikatne smaki marynowanych warzyw oraz zielona herbata. To idealny sposób na rozpoczęcie dnia pełnego energii. Przygotuj je krok po kroku, korzystając z naszego przepisu. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Świeże i starannie dobrane składniki, które są gotowe do użycia. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych, aby zapewnić najwyższą jakość.
Lista składników:
- Ryż jaśminowy 120 g
- Łosoś filet 300 g
- Glony wakame (suszone) 40 g
- Ogórek zielony 80 g
- Marchew 50 g
- Sezam 10 g
- Pasta miso 50 g
- Bulion Hondashi 12 g (2x6 g)
- Tofu wędzone 60 g
- Por siekany 10 g
- Zalewa 100 ml
- Oliwa 10 ml
- Sól 1 op.
- Pieprz 1 op.
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 395 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 202 kcal / 888 kJ | 799 kcal / 3515 kJ | 39% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
8,6 g 1,3 g |
34 g 5,5 g |
42% 25% |
Węglowodany w tym cukry |
17,9 g 3,5 g |
71 g 14 g |
23% 28% |
Błonnik | 0,7 g | 3 g | 6% |
Białko | 11,6 g | 46 g | 65% |
Sól | 1,04 g | 4,13 g | 68% |
Alergeny: jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzechy (w tym orzeszki ziemne) i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.
Sposób przygotowania:
- Przepłucz ryż pod bieżącą wodą, odcedź i przełóż do garnka. Zalej wodą na ok. 1 cm ponad poziom ryżu. Gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika do wchłonięcia wody, około 5–7 minut.
- Łososia nasmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–15 minut, aż się zarumieni.
- Glony wakame zalej gorącą wodą, aż napęcznieją. Przełóż je do miski, dodaj pokrojonego ogórka, marchew, sezam i zalewę. Dodaj wodę, wymieszaj i odstaw do lodówki na 5 minut.
- W garnku przygotuj bulion, mieszając wodę z hondashi i pastą miso. Gotuj przez 2–3 minuty na małym ogniu.
- Do misek z zupą dodaj tofu, por i porcję glonów. Polej gorącym bulionem.
- Na talerze wyłóż pieczonego łososia, porcję ryżu i sałatkę wakame. Smacznego!