Jaja po turecku (2 porcje)

Opis
Jaja po turecku – Çılbır
Çılbır to tradycyjne tureckie danie składające się z jajek w koszulkach podawanych na kremowym jogurcie z czosnkiem. To aromatyczne śniadanie świetnie komponuje się z ciepłym, chrupiącym chlebkiem naan. Dzięki naszym szczegółowym wskazówkom przygotowanie będzie szybkie i proste. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Komplet starannie odważonych składników, które są świeże i gotowe do użycia. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych, aby zapewnić najwyższą jakość.
Lista składników:
- Chlebek naan 2 szt.
- Masło 60 g
- Jogurt grecki 200 ml
- Cytryna (ćwiartka)
- Czosnek 5 g
- Koperek 5 g
- Jajko 4 szt.
- Liście mięty 5 g
- Ocet 10 ml
- Mieszanka przypraw 10 g
- Sól 2 op.
- Pieprz 2 op.
Masa netto: 780 g
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 380 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 224 kcal / 985 kJ | 874 kcal / 3854 kJ | 43% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
13,4 g 5,3 g |
52,5 g 21 g |
65% 95% |
Węglowodany w tym cukry |
17,8 g 1,5 g |
69,5 g 6 g |
23% 12% |
Błonnik | 0,12 g | 0,5 g | 1% |
Białko | 7 g | 27,5 g | 39% |
Sól | 0,51 g | 2 g | 33% |
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzechy (w tym orzeszki ziemne) i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Chlebek naan lekko zwilż wodą, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 3–4 minuty, aż będzie ciepły i lekko zarumieniony.
- Na zimnej patelni rozpuść masło na małej mocy palnika. Usuń pianę łyżką stołową i podgrzewaj jeszcze przez 2 minuty. Przelej masło do miseczki i wymieszaj z mieszanką przypraw.
- W garnku zagotuj wodę (do 2/3 jego wysokości), dodaj sól i ocet. Wbij jajko do miseczki, a następnie za pomocą łyżki stwórz wir w garnku i wlej jajko. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową. Powtórz czynność dla pozostałych jajek.
- W misce wymieszaj jogurt grecki z sokiem z cytryny, czosnkiem, połową koperku, solą i pieprzem. Wyłóż jogurt na talerze.
- Na jogurt połóż jajka w koszulkach, polej aromatycznym masłem i udekoruj koperkiem oraz liśćmi mięty. Podawaj z ciepłym naanem. Smacznego!