Ciabatta z awokado, jajkiem, hashem ziemniaczanym i chorizo (2 porcje)

Opis
Ciabatta z awokado, jajkiem, hashem ziemniaczanym i chorizo
Ciabatta z awokado, jajkiem, chrupiącym hashem ziemniaczanym i aromatycznym chorizo to doskonały sposób na energetyczne rozpoczęcie dnia. Bogactwo składników i smaków sprawia, że to danie spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przygotuj się krok po kroku, a efekt będzie wyśmienity. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Komplet świeżych, starannie odważonych składników, dzięki którym przygotowanie będzie szybkie i łatwe. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych, gwarantujących najwyższą jakość.
Lista składników:
- Ciabatta 2 szt.
- Ser cheddar 30 g (plastry)
- Chorizo 50 g (plastry)
- Ziemniaki 200 g (mała kostka)
- Cebula czerwona 30 g
- Jajko 2 szt.
- Awokado 120 g
- Serek śmietankowy 30 g
- Masło 15 g
- Olej 15 ml
- Sól 3 op.
- Pieprz 3 op.
Masa netto: 763 g
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 381 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 202 kcal / 888 kJ | 771 kcal / 3392 kJ | 38% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
11,4 g 4 g |
43,5 g 15,5 g |
54% 70% |
Węglowodany w tym cukry |
16,9 g 1,1 g |
64,5 g 4,5 g |
21% 9% |
Błonnik | 1,8 g | 7 g | 14% |
Białko | 7,2 g | 27,5 g | 39% |
Sól | 1,04 g | 4 g | 66% |
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzechy (w tym orzeszki ziemne) i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie góra-dół. Przekrój ciabattę na pół, ułóż na blasze i posmaruj każdą dolną część plastrem sera cheddar. Piecz przez około 4 minuty, aż ser się rozpuści.
- Na suchej patelni usmaż plastry chorizo na średniej mocy palnika przez 4–5 minut, aż staną się chrupiące. Odsącz na papierowym ręczniku, a tłuszcz pozostaw na patelni.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojone w kostkę ziemniaki przez 15–20 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli zajdzie potrzeba, dodaj odrobinę oleju. Gdy ziemniaki będą miękkie i chrupiące, dodaj cebulę oraz sól i pieprz. Smaż przez kolejne 3–4 minuty, aż cebula się zeszkli.
- Na osobnej patelni rozpuść masło i usmaż jajka na średniej mocy palnika, doprawiając solą i pieprzem. Smaż do momentu ścięcia białka.
- Posmaruj górne części ciabatty serkiem śmietankowym. Na dolnych częściach ułóż hash ziemniaczany, plastry awokado, chrupiące chorizo i usmażone jajka. Przykryj górnymi częściami bułek. Gotowe!