Sernik świąteczny z bakaliami (1,86 kg)

Opis
Sernik świąteczny z bakaliami
Klasyczny świąteczny sernik w najlepszym wydaniu, ozdobiony delikatnym sosem czekoladowym i bakaliami, to prawdziwa gwiazda wigilijnego stołu. Z naszym przepisem przygotujesz go z łatwością, a efekt zachwyci wszystkich domowników i gości. Zaczynamy!
W pudełku znajdziesz:
Wszystkie składniki, świeże i starannie wyselekcjonowane, gotowe do użycia. Produkt dostarczany w warunkach chłodniczych dla zachowania najwyższej jakości.
Lista składników:
- Twaróg mielony 1 kg
- Masło 200 g
- Cukier puder 150 g
- Żółtka jaj 6 szt.
- Śmietanka 30% 200 ml
- Mąka ziemniaczana 40 g
- Czekolada mleczna 100 g
- Mieszanka bakaliowa 60 g
Masa netto: 1860 g
Wartości odżywcze:
Wartość odżywcza | w 100 g | w porcji ~ 232 g | %RWS* na porcję |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 278 kcal / 1223 kJ | 648 kcal / 2851 kJ | 32% |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
19,4 g 10,2 g |
45,1 g 23,8 g |
56% 108% |
Węglowodany w tym cukry |
15,4 g 13,5 g |
35,8 g 31,5 g |
11% 63% |
Błonnik | 0,4 g | 1,1 g | 2% |
Białko | 11,8 g | 27,6 g | 39% |
Sól | 0,14 g | 0,33 g | 5% |
Alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), jaja i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, gorczyca i produkty pochodne, orzechy (w tym orzeszki ziemne) i produkty pochodne, sezam i produkty pochodne.
Sposób przygotowania:
- Wyłóż formę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra-dół. Wstaw formę do piekarnika, aby się rozgrzała.
- W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem za pomocą miksera przez około 6 minut. Stopniowo dodawaj żółtka, miksując kolejne 2 minuty.
- Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodając mielony twaróg. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj 7/10 śmietanki i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do rozgrzanej formy i piecz około 50 minut, aż sernik się zarumieni.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik na 10 minut, następnie ostudź i schłodź w lodówce przez godzinę.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj resztę śmietanki i wymieszaj na gładki sos. Polej sernik, udekoruj bakaliami i podawaj. Smacznego!