Ryż naturalny brązowy Kupiec 4x100g
Opis
Ryż naturalny, zwany też brązowym, to ryż niepolerowany, z którego usunięto tylko łupinę. Jest najmniej przetworzony, a więc najbardziej wartościowy pod względem odżywczym. Należy do grupy pokarmów o niskim indeksie glikemicznym. Produkt może zawierać gluten.
Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb bogatych w minerały i witaminy. Ze względu na bogaty skład aminokwasów cenią go konsumenci zdrowej żywności i wegetarianie.
Doskonale komponuje się z potrawami z drobiu, jest także niezastąpiony jako składnik dań egzotycznych. Ugotowany ma lekko ciągliwą strukturę i orzechowy posmak. Ugotowanie go wymaga znacznie więcej czasu, około 30 minut, oraz użycia większej ilości wody niż w przypadku innych gatunków ryżu.
Parametry produktu
Rodzaj Porcje w woreczkach
Typ Brązowy
Waga opakowania jednostkowego netto 400 g
Dla diabetyków Tak
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Włochy
Temperatura przechowywania min - max 5 - 28 °C
Składniki Ryż naturalny brązowy
Kod CN 1006 20 98
Kraj pochodzenia głównego składnika Włochy
Waga jednostkowa brutto 0,44 kg
Alergeny
Zboża zawierajace gluten Może zawierać
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Orzechy Nie
Mleko i produkty pochodne (łacznie z laktozą) Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Nie
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Łubin i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Seler i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Instrukcje dotyczące przygotowania Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku, dodać szczyptę soli, gotować pod przykryciem około 30 minut, wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę
Wartość odżywcza
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie) 4,4 g
Zawartość soli (ogólnie) 0 %RWS
Ilość porcji w opakowaniu 8 szt.
Zawartość błonnika (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 8,7 g
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 76,8 g
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia) 783 kJ
Zawartość białek (ogólnie) 7 %RWS
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1566 kJ/100g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) <0,01
Zawartość węglowodanów (ogólnie) 15 %RWS
Wartość energetyczna kJ 9 %RWS
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 7,1 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1,9 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry) 0,4 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie) 0,9 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) 1 %RWS
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia) 185 kcal
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,8 g
Wielkość porcji 100 g
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone) 0,3 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie) 3,6 g
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 370 kcal/100g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g
Zawartość węglowodanów w porcji 38,4 g
Zawartość węglowodanów (cukry) 0 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,5 g
Wartość energetyczna kcal (energia) 9 %RWS
Zawartość soli w porcji (ogólnie) <0,01
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) 2 %RWS