Ryba Makrela tusza średnia wędzona na gorąco ok. 290g
Opis
Tusze z makreli uwędzone z surowca o masie 300-500 g, pozbawione głów,
wypatroszone, z pozostawionym pasem barkowym oraz z płetwami piersiowymi
(dopuszcza się tzw. cięcie z „daszkiem”). • ułożenie w kartonie wyłożonym
papierem pergaminowym/woskowym – jednolicie w całej partii wyrobu;
naprzemianlegle, częścią brzuszną do góry (lub dołu w zależności od zamówienia
kontrahenta), • brak zmian autolitycznych na płatach brzusznych oraz widocznych
uszkodzeń poza otworami po drutach wędzarniczych, • skóra błyszcząca o barwie
od słomkowej do ciemnobrunatnej, właściwa dla makreli, • mięso o barwie
właściwej dla makreli z charakterystycznymi ciemnymi przebarwieniami tkanki
mięsnej wzdłuż kręgosłupa i linii nabocznej.
Parametry produktu
Składniki Makrela, sól
Gatunek ryby Makrela
Skóra Ze skórą
Filetowanie Patroszone
Sposób przetworzenia Wędzone
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Norwegia
Waga szacunkowa 250 - 350 g
Stopień rozdrobnienia Tusza bez głowy
Waga jednostkowa brutto 0,3 kg
Temperatura przechowywania min - max 0 - 7 °C
Sposób wędzenia na ciepło
Produkt składa się z połączonych kawałków ryby Nie
Kod CN 0305 49 30
Obszar połowu (FAO) Złowione w północno-wschodnim atlantyku, obszar fao 27, podobszar iv, morze północne
Produkt zmiennowagowy Tak
Nazwa systematyczna w języku łacińskim Scomber scombrus
Metoda produkcji Złowione w morzu
Rodzaj narzędzia połowowego Włoki pelagiczne
Alergeny
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Łubin i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Nie
Orzechy Nie
Seler i produkty pochodne Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w warunkach chłodniczych
Wartość odżywcza
Zawartość węglowodanów (ogólnie) 0 %RWS
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 3 g
Wartość energetyczna kcal (energia) 16 %RWS
Wartość energetyczna kJ 16 %RWS
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 28 g
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 18 g
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 324 kJ/100g
Zawartość węglowodanów (cukry) 0 %RWS
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1343 kcal/100g
Wielkość porcji 100 g
Zawartość soli (ogólnie) 50 %RWS
Zawartość białek (ogólnie) 36 %RWS
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) 40 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) 0 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0 g