Owoc jałowca Prymat 15g

Opis
Owoc jałowca Prymat to typowo słowiańska przyprawa, która pozwala rozkoszować się w kuchni cudownym, leśnym zapachem, a także delektować się słodkim, gorzkawo-palącym smakiem. Chcąc osiągnąć taki efekt możemy dodawać całe lub zmiażdżone ziarna owocu do marynat, pieczeni, bigosu i wszelakich potraw warzywnych. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa poprawiająca smak napojów alkoholowych. Właściwą przyprawę krzewu jałowca stanowią tak zwane szyszkojagody, (trzy zmięśniałe liście otaczające nasiona), nazywane zwykle jagodami. Okres ich dojrzewania wynosi dwa lata, początkowo mają barwę lekko zieloną, następnie robią się lekko niebieskie, aby finalnie przybrać kolor granatowy. Szyszkojagody to jedna z nielicznych przypraw strefy umiarkowanej, która może być zbierana ze stanu dzikiego. W Polsce owoc jałowca był stosowany w medycynie ludowej, pomagał przy zaburzeniach trawienia, a także chorobach nerek i kłopotach ze skórą. Obecnie najczęściej wykorzystuje się go w celach kulinarnych.
Parametry produktu
Typ Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy Jałowiec
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Albania
Przeznaczenie Owoce jałowca nadają charakterystyczny aromat dżinowi i wódce myśliwskiej. są również stosowane do aromatyzowania piwa i innych alkoholi. pokruszone owoce dodaje się do octu ziołowego, bejcy do dziczyzny oraz dzikiego ptactwa, ponieważ pomagają one w strawieniu tłustych mięs. trochę pikantne, o lekko gorzkim smaku pasują do pieczeni, duszonych warzyw, sałatek, pasztetów, bigosu, kiszonej kapusty, a także do marynowania ryb i kiełbas.
Składniki Jagody jałowca całe produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
Temperatura przechowywania min - max 5 - 25 °C
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Albania
Waga jednostkowa brutto 0,02 kg
Składniki Jagody jałowca całe produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
Kod CN 0909 61 00
Alergeny
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Tak
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Tak
Soja i produkty pochodne Tak
Seler i produkty pochodne Tak
Łubin i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Tak
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Gorczyca i produkty pochodne Tak
Orzechy Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w temperaturze pokojowej
Wartość odżywcza
Wielkość porcji 100 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g