Kolendra Prymat 15g

Opis
Kolendry całej Prymat z powodzeniem używamy do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Niegdyś stosowana do sporządzania eliksirów miłosnych, obecnie nadal można się zakochać w jej wyrazistym smaku. Wzbogaci smak mięs, ryb, zup i wszelkich dań warzywnych, urozmaici smak pieczonych ciast. Kulinarne i lecznicze znaczenie kolendry znane już było przed 3000 lat. Roślina ta wymieniana była w zwojach papirusu Ebersa z 1550 roku p.n.e. W Europie rozpowszechniona została dzięki Rzymianom. Kolendra to jeden z gatunków przyprawowych, które najwcześniej dotarły do Ameryki, a jej uprawy w Massachusets wyprzedzają rok 1670. Świeże liście kolendry powszechnie stosuje się na południu Azji i w Ameryce Południowej. Owoce stanowią przyprawę, która ma zupełnie odmienny zapach, smak i inne właściwości. W większości krajów produkujących kolendrę stosuje się zarówno ziele, jak i owoce tego gatunku. Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą. Ich smak jest łagodny, słodki, lekko palący, z wyraźną nutą zapachu skórki pomarańczowej. Zasadnicza część zbiorów pochodzi z terytorium Indii, Iranu, krajów Bliskiego Wschodu oraz Rosji i Stanów Zjednoczonych
Parametry produktu
Typ Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy Kolendra
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Indie
Przeznaczenie Na bliskim wschodzie kolendra jest popularnym dodatkiem stosowanym do siekanego mięsa, kiełbas, pieczonych w folii ryb, skorupiaków i gulaszu. doskonała do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka. w europie i ameryce służy jako przyprawa do pikli. jest również wykorzystywana jako przyprawa do wypieku ciast. olejek lotny kolendry nadaje zapach niektórym gatunkom czekolady, a także likierom i innym napojom. oprócz tego kolendra jest zasadniczym składnikiem proszku curry.
Składniki Całe owoce kolendry produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
Temperatura przechowywania min - max 5 - 25 °C
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Indie
Waga jednostkowa brutto 0,02 kg
Składniki Całe owoce kolendry produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
Kod CN 0909 21 00
Alergeny
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Może zawierać
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Może zawierać
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne Może zawierać
Soja i produkty pochodne Może zawierać
Seler i produkty pochodne Może zawierać
Łubin i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Może zawierać
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Gorczyca i produkty pochodne Może zawierać
Orzechy Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wartość odżywcza
Wielkość porcji 100 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g