Kaszka kukurydziana Kupiec 400g
Opis
Kaszka kukurydziana powstaje z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Sama w sobie jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz tych z grupy B. Stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Znajdziemy też w niej skrobię i błonnik. Może zawierać gluten. Ma w sobie także selen, pierwiastek powszechnie stosowany w profilaktyce nowotworowej. Kaszka jest lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, dlatego jest zalecana w formie kleików dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek. Polecana jest także dla rekonwalescentów.
Parametry produktu
Typ Kukurydziana
Dla diabetyków Tak
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Polska
Składniki Kaszka kukurydziana
Waga jednostkowa brutto 0,4 kg
Kraj pochodzenia głównego składnika Polska
Kod CN 1103 13 90
Waga jednostkowa netto 400 g
Temperatura przechowywania min - max 5 - 28 °C
Alergeny
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Seler i produkty pochodne Nie
Mleko i produkty pochodne (łacznie z laktozą) Nie
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Łubin i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Może zawierać
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Orzechy Nie
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Instrukcje dotyczące przygotowania Konsystencja gęsta: 2,5 łyżki kaszy na szklankę płynu. konsystencja płynna: 2,5 łyżki kaszy na 2 szklanki płynu. odpowiednią ilość kaszki wsypać do gorącego mleka lub wody, doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować około 3 minut.
Sposób przechowywania przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia) 176 kcal
Zawartość węglowodanów (ogólnie) 15 %RWS
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1489 kJ/100g
Wartość energetyczna kJ 9 %RWS
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 7,8 g
Wielkość porcji 50 g
Zawartość węglowodanów w porcji 38 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) 1 %RWS
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) <0,01
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,2 g
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 75,9 g
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,6 g
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia) 745 kJ
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie) 0,6 g
Ilość porcji w opakowaniu 8 szt.
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone) 0,1 g
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 351 kcal/100g
Zawartość węglowodanów (cukry) 0 %RWS
Zawartość błonnika (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 2,7 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1,2 g
Zawartość soli w porcji (ogólnie) <0,01
Wartość energetyczna kcal (energia) 9 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry) 0,3 g
Zawartość białek (ogólnie) 8 %RWS
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie) 1,4 g
Zawartość białek w porcji (ogólnie) 3,9 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) 1 %RWS
Zawartość soli (ogólnie) 0 %RWS