Kasza manna Młyny Stoisława 1kg
Opis
Kasza manna gotowaną na mleku jadają zwykle dzieci. Czasami okraszana jest łyżką syropu lub ulubionego dżemu. Jej przygotowanie jest proste. Przede wszystkim nie trzeba kaszy płukać, co zaoszczędza sporo czasu. Kasza manna (zwana też grysikiem) jest drobniutka. Otrzymuje się ją z ziarna pszenicy. Ze wszystkich kasz manna ma chyba najwięcej zastosowań. W kuchni sprawdza się jako samodzielne danie, czyli zupa lub budyń lub zamiennik bułki tartej, wspaniale zagęszczając mięso na kotlety sosy, zupy. Można z niej tez robić ciasta. Co z jej właściwościami? Spośród innych kasz wyróżnia się dużą zawartością jodu i skrobi
Parametry produktu
Typ Manna
Rodzaj Prażona
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Polska
Składniki Kasza manna
Waga jednostkowa brutto 1,01 kg
Kraj pochodzenia głównego składnika Polska
Kod CN 1103 11 90
Waga jednostkowa netto 1 kg
Temperatura przechowywania min - max 5 - 25 °C
Alergeny
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Seler i produkty pochodne Nie
Mleko i produkty pochodne (łacznie z laktozą) Nie
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Łubin i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Tak
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Orzechy Nie
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Inne uwagi dotyczące przechowywania Przechowywać w suchym i przewiewnym miejscu
Instrukcje dotyczące przygotowania Gotować około 7 minut, zachwując proporcje około 0,5l mleka i 7 łyżek kaszy. dobrze rozporowadzić aby uniknąć powstania grudek. tak przyrządzone danie można podać polane sokiem malinowym lub dżemem.
Pakowanie w atmosferze chronionej Nie
Sposób przechowywania przechowywać w temperaturze pokojowej
Stosowanie Spożyć po ugotowaniu, znakomita jako składnik dań obiadowych jak i deserowych.
Produkt rozmrożony Tak
Wartość odżywcza
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1443 kJ/100g
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 8,7 g
Wielkość porcji 100 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,18 g
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 72,2 g
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,1 g
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 340 kcal/100g
Zawartość błonnika (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 2,5 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1,3 g
Witaminy i składniki mineralne
Fosfor 93 mg/100g
Pirydoksyna (witamina B6) 0,07 mg/100g
Magnez 18 mg/100g
Magnez 18 mg/100g
Ryboflawina 2 %RWS
Niacyna (witamina B3, PP) 0,74 mg/100g
Żelazo 0,9 mg/100g
Cynk 0,85 mg/100g
Witamina B6 5 %RWS
Tiamina (witamina B1) 0,113 mg/100g
Tiamina 10,3 %RWS
Żelazo 0,9 mg/100g
Cynk 0,85 mg/100g
Wapń 2,1 %RWS
Niacyna 4,6 %RWS
Witamina E 0,8 %RWS
Potas 116 mg/100g
Ryboflawina (witamina B2) 0,028 mg/100g
Miedź 10 %RWS
Witamina E 0,8 %RWS
Wapń 2,1 %RWS
Potas 116 mg/100g
Miedź 10 %RWS
Fosfor 93 mg/100g
Inne informacje o zawartości
Zawiera przeciwutleniacze Nie
Zawiera substancje konserwujące Nie
Zawiera kofeinę Nie
Osłonka niejadalna Nie
Zawiera chininę Nie
Zawiera fosforany Nie
Zawiera wzmacniacze smaku Nie
Środki spozywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli Nie
Zawiera barwniki Nie
Zawiera lukrecję Nie
Zawiera taurynę Nie
Dodatkowe informacje
Adres strony www Www.stoislaw.com.pl