Kasza jęczmienna wiejska Cenos 5kg
Opis
Kasza wiejska powstaje z obłuszczonego, pokrojonego ziarna jęczmienia. Zawiera dużo błonnika i jest źródłem białek. Wyśmienicie smakuje jako danie główne z dodatkiem mięs i warzyw.
Parametry produktu
Typ Jęczmienna
Zawartość netto 5 kg
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Polska
Składniki 100% kasza jęczmienna wiejska
Adres podmiotu wprowadzającego do obrotu Nazwa firmy: Cenos Sp. z o.o. Ulica i numer: ul. Gen. Sikorskiego 22 Kod pocztowy i miasto: 62-300 Września PL
Źródło błonnika pokarmowego 1
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie 100 op. zb. (DU)
Waga jednostkowa brutto 5,03 kg
Alergeny
Nasiona sezamu i produkty pochodne Nie
Orzechy Nie
Orzeszki piniowe i produkty z orzeszkami piniowymi Nie
Zboża zawierajace gluten Może zawierać
Jęczmień i produkty jęczmienne Tak
Seler i produkty pochodne Nie
Orzechy nerkowca i produkty z orzecha nerkowca Nie
Orzechy pekan i produkty z orzecha pekan Nie
Orzech brazylijski i produkty z orzecha brazylijskiego Nie
Migdały i produkty z migdałami Nie
Łubin i produkty pochodne Nie
Pszenica i produkty z pszenicy Nie
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Orzechy makadamia i produkty z orzecha makadamia Nie
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Nie
Jaja i produkty pochodne Nie
Żyto i produkty żytnie Nie
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne Nie
Orzechy włoskie i produkty z orzecha włoskiego Nie
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Orzechy laskowe i produkty z orzechów laskowych Nie
Owies i produkty owsiane Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Pistacje i produkty pistacjowe Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Instrukcje dotyczące przygotowania Kaszę wypłukać w dużej ilości wody. Następnie wsypać do wrzącej i osolonej wody i gotować około 15 minut na małym ogniu, okresowo mieszając. Gdy kasza będzie miękka, odcedzić ją. Proporcja kaszy do wody powinna wynosić 1:4.
Wartość odżywcza
Zawartość soli w porcji (ogólnie) 0,02 g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g
Zawartość tłuszczów w porcji (ogólnie) 0,3 g
Zawartość węglowodanów (cukry) 2 %RWS
Zawartość węglowodanów (ogólnie) 25 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie) 1 %RWS
Wartość energetyczna kcal (energia) 16 %RWS
Zawartość węglowodanów w porcji 32,5 g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,03 g
Zawartość błonnika w porcji (ogólnie) 4,4 g
Wartość energetyczna kcal w porcji (energia) 163 kcal
Zawartość białek w porcji (ogólnie) 5,5 g
Wielkość porcji 50 g
Wartość energetyczna kJ 16 %RWS
Wartość energetyczna kJ w porcji (energia) 690 kJ
Zawartość białek (ogólnie) 22 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) 1 %RWS
Zawartość soli (ogólnie) 1 %RWS
Ilość porcji w opakowaniu 100 szt.
Zawartość tłuszczów w porcji (kwasy tłuszczowe nasycone) 0,1 g
Zawartość węglowodanów w porcji (cukry) 0,95 g
Inne informacje o zawartości
Zawiera substancje konserwujące Nie
Zawiera surowce GMO Tak
Zawiera chininę Nie
Zawiera fosforany Nie
Osłonka niejadalna Nie
Zawiera taurynę Nie
Środki spozywcze z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli Nie
Zawiera barwniki Nie
Zawiera lukrecję Nie
Zawiera przeciwutleniacze Nie
Informacje szczegółowe dotyczące środków słodzących Nie
Zawiera kofeinę Nie
Zawiera wzmacniacze smaku Nie
Dodatkowe informacje
Ocena organoleptyczna Zapach kaszy jęczmiennej wiejskiej surowej oraz w czasie i po ugotowaniu powinien być swoisty, typowy dla kaszy jęczmiennej wiejskiej, bez obcych zapachów, niedopuszczalny zapach stęchlizny lub zjełczenia. Smak swoisty, typowy dla kaszy jęczmiennej wiejskiej, bez obcych posmaków. Postać surowca sypka, ziarna zlepione niedopuszczalne. Barwa surowca jasnoszara z odcieniem od zielonkawego do żółtawego; dopuszcza się zawartość ziaren z odcieniem brązowym.