Kasza jaglana Melvit 400g
Opis
Kasza jaglana otrzymywana jest z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego (jagły). Przez ostatnie lata była zapomniana jednak, obecnie wraca do łask.
Krzemionka występująca w kaszy jaglanej poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest lekkostrawna z powodzeniem mogą ją spożywać dzieci. Polecana szczególnie przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym.
Jej zasadotwórcze właściwości sprawiają, że nie zakwasza ona organizmu. Tryptofan występujący w jaglanej kaszy - w organizmie przekształcany jest w serotoninę zażywaną hormonem szczęścia.
Białko obecne w małych ziarnach bardzo dobrze wpływa na szybszą przemianę materii i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu organizm nie odczuwa potrzeby podjadania między posiłkami.
Kasza jaglana jest nieodłącznym elementem diety osób trenujących i dbających o prawidłowe odżywianie.
Ziarna jagły stanowią podstawowy składnik kuracji oczyszczających organizm, jednocześnie dostarczają mu niezbędnych witamin i soli mineralnych.
Ugotowana na sypko doskonale komponuje się z daniami mięsnymi i rybnymi. Można z niej przyrządzić również pyszne dania na słodko : budyń, ciasta, koktajle, lub zjeść jako samodzielne danie z sokiem, jogurtem lub mlekiem.
Parametry produktu
Typ Jaglana
Rodzaj Nieporcjowana
Dla diabetyków Tak
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Polska
Składniki 100% kasza jaglana
Waga jednostkowa brutto 0,41 kg
Kod CN 1104 29 30
Temperatura przechowywania min - max 8 - 20 °C
Alergeny
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Tak
Łubin i produkty pochodne Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Jaja i produkty pochodne Nie
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Tak
Orzechy Tak
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Seler i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Wartość odżywcza
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,6 g
Zawartość błonnika (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 7 g
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 14 g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) <0,01
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 1509 kJ/100g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g
Wielkość porcji 100 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,5 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 2,5 g
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 357 kcal/100g
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 66 g