Jaja z chowu na wolnym wybiegu od kury zielononóżki kl.M z Sokołowa Oldar 10szt.
Opis
Zielononóżka wymaga zielonych wybiegów - pastwisk, sadów, łąk, trawników. Potrafi oddalać się od kurnika nawet o 1 km i wracać na noc. Jaja od kur zielononóżek mają obniżoną o 30 % zawartość cholesterolu, a mięso najniższą zawartość tłuszczun surowego. Jajo jest wspaniałym źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin i związków mineralnych. Dwa jajka pokrywają dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę b12, dostarczają witamin a i e.
Parametry produktu
Gatunek Kurze
Rozmiar M
Klasa A
Oznaczenie 1-z wolnego wybiegu
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w Polska
Liczba jaj w opakowaniu 10
Waga opakowania jednostkowego netto 580 g
Kod CN 0407 21 00
Nie zawiera tłuszczów nasyconych 1
Temperatura przechowywania min - max 5 - 26 °C
Kraj pochodzenia głównego składnika Unia Europejska
Waga jednostkowa brutto 0,69 kg
Alergeny
Gorczyca i produkty pochodne Nie
Dwutlenek siarki i siarczyny Nie
Soja i produkty pochodne Nie
Seler i produkty pochodne Nie
Ryby i produkty pochodne Nie
Orzechy Nie
Jaja i produkty pochodne Tak
Łubin i produkty pochodne Nie
Skorupiaki i produkty pochodne Nie
Zboża zawierajace gluten Nie
Nasiona sezamu i produkty pochodne Nie
Mleko i produkty pochodne (łacznie z laktozą) Nie
Mięczaki i produkty pochodne Nie
Przechowywanie
Sposób przechowywania przechowywać w warunkach chłodniczych
Wartość odżywcza
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,6 g
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 9,7 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 3 g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 0,4 g
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 12,5 g
Wielkość porcji 58 g
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 582 kJ/100g
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml) 139 kcal/100g
Jednostka będąca podstawą przeliczeń g/100 g