Przyprawa curry Prymat jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i intensywnym smaku, między innymi: imbiru, lubczyku, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Stosuje się ją najczęściej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj, a szczególnie z ryżu, nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękną, żółtą barwę. Wśród indyjskich potraw króluje curry. To słowo ma dwa znaczenia. Z jednej strony to popularna w Indiach mieszanka przyprawowa, z drugiej jednak strony curry to wielka grupa potraw zawierająca w różnych stosunkach ilościowych i postaciach: goździki, cynamon, kurkumę, kolendrę, kminek, imbir i chili. Hinduscy kucharze sami przyrządzają mieszankę curry – jako proszek lub pastę – nadając w ten sposób poszczególnym potrawom indywidualny, niepowtarzalny smak i zapach. Do typowych indyjskich potraw należą „pulao” i „brijani”. Jest to gotowany lub duszony ryż z dodatkiem przypraw, mięsa, warzyw i przecierów. Jeśli ryż zmieszamy z soczewicą, otrzymamy potrawę zwaną „khirczi”. Potrawy, w których mięso przed przyrządzaniem marynuje się w mieszance przypraw z jogurtem, nazywają się „korma”.
Parametry
Typ | Mieszanki przypraw |
---|
Rodzaj przyprawy | Curry |
---|
Przeznaczenie | Przyprawę curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz do warzyw, ryb, jaj i owoców morza. Curry charakterystycznie barwi sporządzane potrawy na żółto- złocisty kolor. Ma wiele ciekawych zastosowań: możemy dodawać ją na przykład do ciasta naleśnikowego lub sosu cytrynowego. Gdy do przyprawy curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę curry. Przyprawę stosujemy w rozsądnych ilościach, ze względu na jej intensywny smak i aromat |
---|
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w | Polska |
---|
Zawartość netto | 20 g |
---|
Składniki | kurkuma (24,6%), sól, cebula, papryka słodka, cynamon, cukier, czosnek, kmin rzymski, korzeń lubczyku, kardamon, kozieradka, goździk, nasiona kolendry (1,2%), chili, imbir (1%), pieprz czarny |
---|
Waga jednostkowa brutto | 0,03 kg |
---|
Producent: | PRYMAT SP. Z O.OUlica i numer: CHLEBOWA 14Kod pocztowy i miasto: 44-337 JASTRZĘBIE - ZDRÓJ PL |
---|
Liczba opakowań pierwszego rzędu na palecie | 380 op. zb. (DU) |
---|
Alergeny
Orzechy | Może zawierać |
---|
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne | Może zawierać |
---|
Ryby i produkty pochodne | Nie |
---|
Seler i produkty pochodne | Może zawierać |
---|
Skorupiaki i produkty pochodne | Nie |
---|
Soja i produkty pochodne | Może zawierać |
---|
Zboża zawierajace gluten | Nie |
---|
Dwutlenek siarki i siarczyny | Nie |
---|
Gorczyca i produkty pochodne | Może zawierać |
---|
Jaja i produkty pochodne | Może zawierać |
---|
Łubin i produkty pochodne | Nie |
---|
Mięczaki i produkty pochodne | Nie |
---|
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | Może zawierać |
---|
Nasiona sezamu i produkty pochodne | Nie |
---|
Przechowywanie
Sposób przechowywania | przechowywać w temperaturze pokojowej |
---|
Wartość odżywcza
Jednostka będąca podstawą przeliczeń | g/100 g |
---|
Wartość energetyczna kcal | 264 kcal |
---|
Wartość energetyczna kJ | 1107 kJ |
---|
Wielkość porcji | 100 g |
---|
Zawartość białek | 7,4 g |
---|
Zawartość soli | 23,9 g |
---|
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
---|
Zawartość tłuszczów (ogólnie) | 3,5 g |
---|
Cukry | 10 g |
---|
Zawartość węglowodanów | 42 g |
---|