Ziemniak jadalny kremowy 2kg Białuty
Opis
W składzie ziemniaków typu B jest więcej skrobi, stąd one mniej wilgotne niż typu A. Pod widelcem lekko się rozgniatają. Typ ten obejmuje odmiany ogólnoużytkowe, które nadają się zarówno do smażenia, jak i do gotowania. Na naszych talerzach pojawiają się zazwyczaj jako jako dodatek do mięs i sosów albo w postaci frytek.
Przykładowe odmiany: Albina, Aksamitka, Ania, Atol, Balbina, Baszta, Beata, Bellarosa, Bila, Danusia, Colette, Drop, Ewelina, Fala, Felsina, Fresco, Gala, Georgina, Gloria, Irga, Irys, Jagna, Jagoda, Jaśmin, Jelly, Kolia, Latona, Lotos, Malwa, Maryna, Mors, Muza, Nandina, Oda, Orlik, Orłan, Perkoz, Red Sonia, Red Fantasy, Rosalind, Ruta, Rybitwa, Rywal, Sante, Signal, Sumak, Tara, Timate, Tokaj, Triada, Vital, Wawrzyn, Wigry, Wiking, Wolfram