Pasternak 500g (2-3 szt.)
Opis
Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) należy do rodziny selerowatych, podobnie jak marchew. Nie jest polskim gatunkiem rodzimym – badacze klasyfikują go jako archeofit. Formy dzikie porastają tereny Azji, Nowej Zelandii, Australii i Europy.
W Polsce można go spotkać w polnych rowach tudzież na wilgotnych łąkach. Na pierwszy rzut oka roślina wygląda niemal identycznie jak jej krewna – pietruszka – i z tego powodu niegdyś handlarze sprzedawali ją zamiast tradycyjnego składnika włoszczyzny. Tymczasem pasternak, w odróżnieniu od pietruszki kwitnie na żółto, a jego liście są większe, mają ząbkowane brzegi i nie powinno się ich zjadać, ze względu na obecność toksycznych substancji.
Jadalna część – korzeń Pastinaca sativa – jest dużo słodszy i łagodniejszy, dzięki czemu można go wykorzystać do przyprawiania delikatnych potraw. Jego zgrubienie korzeniowe różni się od zgrubienia pietruszki również kształtem – jest większe i ma kształt stożka zwężającego się w głąb ziemi. Co ciekawe, owoce pasternaku stanowią jednocześnie jego nasiona.