Cena
-
od
do
Chleb
Chleb jest jednym z podstawowych składników pożywienia. Znany od starożytności, bardzo zmieniał swój smak i wygląd w ciągu wieków. Obecnie możesz próbować bardzo różnych rodzajów chleba, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Wiejski, typu włoskiego, razowy lub miodowy — który z nich jest Twoim ulubionym?
Chleb zwykły — podstawowe pieczywo w wielu domach
Bezsprzecznie podstawowym typem pieczywa na naszych stołach jest jednak chleb zwykły. Może być on niekrojony lub krojony i szczelnie ofoliowany po to, by dłużej pozostał świeży i stanowił doskonały dodatek do wielu dań i podstawę dla smacznych kanapek. Wyprodukowany w naszym kraju, ma niewiele alergenów. Do jego wypieku wykorzystuje się dość niedużą liczbę składników — mąkę pszenną, naturalny zakwas żytni, wodę, sól i drożdże.
Chleb razowy, dawny i królewski — czym się różnią?
W naszej ofercie znajdziesz także swojsko brzmiące nazwy chleba takie jak razowy, dawny i królewski. Każdy z nich ma swoich zagorzałych zwolenników. Do którego typu pieczywa przekonasz się Ty? Warto wiedzieć, że chleb razowy to pieczywo w 100% żytnie. Powstaje bez drożdży i jakichkolwiek polepszaczy smaku. Składników w jego przypadku jest jeszcze mniej. Króluje tu mąka razowa, a oprócz niej obecne są tylko woda i sól. Może występować w wersji z dodatkiem słonecznika.
Chleb dawny to z kolei produkt wypiekany na bazie specjalistycznie dobranych składników. Podstawą jest tu odpowiedni wybór mąki, która została poddana licznym zabiegom technologicznym. Mają one na celu nadanie pieczywu charakterystycznego smaku i wydłużenie jego okresu świeżości. W chlebie dawnym składnikami są m.in. mąka pszenna, mąka żytnia, słód pszenny i kminek mielony.
Komu przypadnie do gustu chleb królewski? Przede wszystkim urzeczeni będą nim ci, którzy uwielbiają bogaty skład pieczywa. W tym przypadku dodatków jest bardzo dużo. Co można znaleźć w chlebie królewskim? Będą to nasiona słonecznika, siemienia lnianego, sezamu i płatki owsiane. Bardzo istotna jest w przypadku tego pieczywa rola słodu żytniego. Nadaje on ciemny kolor pieczywu i sprawia, że jest w nim wyczuwalny bardzo delikatny słodki posmak.
Pumpernikiel, miodowy, typu wiejskiego i włoski. Co warto wiedzieć o tych typach chleba?
Jakie jeszcze rodzaje chleba z naszej oferty są zdecydowanie warte tego, by ich spróbować? Pumpernikiel to pieczywo razowe brunatnego koloru. Piecze się je z gruboziarnistej mąki razowej z dodatkiem słodu żytniego, by nadać mu słodkawy posmak. Chleb miodowy ze śliwkami to produkt, który docenią osoby lubiące jeszcze bardziej wyrazisty słodki posmak. Pieczywo typu włoskiego produkuje się z głęboko mrożonego ciasta. Chleb wiejski zaś może występować w różnych formach — także w tradycyjnym okrągłym bochenku. W jego składzie znajdziesz mąkę pszenną, zakwas żytni, wodę, sól i drożdże. Oczywiście oferujemy również inne popularne chleby żytnie, wielozbożowe i przeznaczone dla osób dbających o linię w postaci czystej lub z dodatkami.